Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10 12:47 - Прабългарите са джати от джатския клан Мор и дошли от Пенджаб
Автор: simeonkrumov Категория: История   
Прочетен: 133 Коментари: 0 Гласове:
1Rose, HA [27] : Той пише, „до ден днешен в Пенджаб откриваме преобладаващ физически тип, който в много отношения прилича на този на някои европейски раси и е радикално различен от типичните характеристики на другите индийски видове“.

Сингх, Н. [68] : В скорошна книга за канадските сикхи той каза: „Скитите изглежда произхождат от Централна Азия . Те са достигнали Пенджаб между 50 г. пр. н. е. и 50 г. сл. н. е. Изглежда вероятно скитските предци на сикх-джат навлезе в долината Синд (понастоящем в Пакистан) между 100 г. пр. н. е. и 100 г. сл. н. е.".

Сингх, Г. [69] : Д-р Сингх пише, „джатите от Панджаб са скити по произход и са дошли от Централна Азия , чийто един клон е мигрирал чак на юг в Европа като България “.

https://www.jatland.com/home/History_and_study_of_the_Jats/Chapter_1

Прабългарите са джати от джатския клан Мор от Персеполис в Персия.В Хон китабъ пише следното:
Масгутите били едно от синдийските племена, които сирите наричали също и
саклани. След като част от сакланите се обединили с тюрките в един народ на
българите, започнали да наричат саклани често и самите българи… Друга една
част от сакланите и българите, както вече писах, отишла във Велики Хин
[Индия] през планините, които нашите наричат Кара Коръм, т.е. “Великата или
Високата Стена”. Така хоните наричали и стената, с която чинците се оградили
от тях. А думата “коръм” означавала освен това и “ров”, “вал” и “лагер”…”
Кул Гали, “Хон Китабъ”

“А с думата “самар” синдийците наричали и най-красивите и високи планини,
иззад които изгрява слънцето.
На запад отишли онези, които наричали изваянията с думата “тарвил”. Те били
наричани още аси или армани.
По пътя някои преселници отслабнали и били изоставени от останалите край
подножията на планините Каф в Азербайджан. По-късно ги нападнали
масгутите и временно ги подчинили, превръщайки ги в свои роби. Част от
изоставените аси, като не понесли гнета, избягали в сакланските степи на север,
където получили названието “коли”, т.е. “роби”. Наричали ги също “ас-коли”.
А преселниците от Идел, които отишли най-далеч от всички на запад, се
наричали българи… На новото място те най-напред издигнали огромна планина
в чест на Тара и нарекли по нея и страната си - Самар.”
Гази Баба Худжа, “Гази-Барадж Тарихъ”, по Якуб ибн Нугман, “Кади Китабъ”
“Първи владетел на самарците бил Май или Мар, затова неговите потомци се
наричали Мардуан или Мардукан…”
Непосочен автор по Кул Гали, “Хон Китабъ”
Май/Мар/-Маурия /бел авт./
През 1979 г. известният джатски историк BSDehiya публикува статия, озаглавена "The Mauryas: Their Identity", Vishveshvaranand Indological Journal, Vol. 17 (1979), стр.112-133. В този вече класически трактат Б. С. Дехия доказа няколко точки, включително следното:
 Маурите, мурите или по-скоро морите са джати и следователно скитски или източноирански по произход.
 Следователно Ашока, Чандрагупта и всички останали императори от династията Мауриан са били скитски джати (стр.116).
 Атхарва Веда е творение на иранските слънчеви свещеници или маги и не е част от оригиналната ведическа традиция (стр.128).
 Първичната джат религия е тази на оригиналната иранска раса, а именно монотеистичното поклонение на Слънцето, което те и техните жреци маги са пренесли навсякъде, където са мигрирали (стр.119, 128).
 Чанакя или Каутиля, мозъкът зад Маурианската империя и автор на известната Арта-Шастра, е бил ирански слънчев жрец или Мага (стр.128).
 Маурите или Морите са били близки роднини на аморите от Вавилония и Египет. (стр.131)
 Джатските имигранти са близки роднини на древните гути от Шумер (стр.131) и на готите (стр.125), известни на латински като гети.
Голяма част от есето е посветена на това да покаже, че името Маурия или Мор е било и наистина все още е титла от клана Джат и няма нищо общо с пауните, нито пък е името на жена шудра, както смятат брахманските автори измамно претендирано (стр.113). Един раздел е посветен на омразата към джатите и саките, проявявана в брахманската литература като цяло. Дехия също така споменава как прекрасният будистки университет Нагарджунаконда е бил разрушен от полуделите последователи на фанатичния Шанкарачария (стр.118) и описва как ведическият брамински генерал Пушямитра унищожава славната империя на Мауриан, като коварно убива последния цар на Мауриан (стр.130). ).

Следователно документът е истинско удоволствие за историците. Тъй като работата не е лесно достъпна за иранолози и скитолози, прилагам извлечения от статията само за справка и за академични цели.
Сега, стигайки до будистките разкази, вече отбелязахме, че според тези версии Мауриите са били клон на Сакяите, които са били принудени да мигрират от Магадха под натиска на императора и е трябвало да отидат да живеят в Удяна. Първият Маурия се оженил за дъщеря на Нага и завзел трона на Удяна. Неговият син, на име Уталосина (Утара-Сена), стана крал след него и когато беше на лов, Буда дойде в къщата му и каза на майка си, че нейният син принадлежи към семейството на Буда и следователно трябва да вземе част от праха на Буда от Кушинагар. Утарасена залага претенции за праха на Буда на основание, че той е кшатрия от същия клан като самия Буда.Будистки записи , том I, стр.128).
стр.115

Критичен анализ на горната история ще изясни, че това отново е приказка, измислена впоследствие, когато династията на Ашока, най-големият покровител на будизма, е търсена да бъде свързана с клана на самия Буда. Трябва да се отбележи, че Буда беше този, който каза на владетеля на Удяна за собствения си клан, сякаш самият той не знаеше за същото. Второ, митологичният характер отново е ясен от втората намеса на Буда по време на разпределението на пепелта. Как Буда, който беше мъртъв по това време, лично дойде да се намеси, не веднъж, а два пъти, заслужава вяра само [за] деца. Мауриите не са имали връзка с Śākyas или дори с Magadha. Те са били клан от Северозапада и трябва да бъдат търсени в района на Западен Пенджаб, Гандхара и Кашмир. Именно в тези региони Чандрагупта е открит в детството си. Именно тук в Таксила той получава образованието си, там среща Александър и именно тук той, подбуден и съветван от Чанакия, консолидира властта си, като прогони гръцките сили и обедини тези области под собственото си управление.
https://www.iranchamber.com/history/articles/iranic_identity_of_mauryas1.php
Основните племена на джатите, които трябваше да избягат при обстоятелствата, споменати по-горе, бяха Мандас, Варикас, Морес, Сибис, Атрис, Хатрис, Канг, Порс и т.н. Всички тези джатски кланове все още съществуват в Индия и те са уместно наречени бахлики, т.е. хора от района на Балх или река Оксус. 

Публикувано от
u/Panjab_History
преди 2 месеца

Мауриан са древното пенджабско племе Мор
ਇਤਿਹਾਸ اتہاس [История]
През 1979 г. известният джатски историк BSDehiya публикува статия, озаглавена "The Mauryas: Their Identity", Vishveshvaranand Indological Journal, Vol. 17 (1979), стр.112-133. В този вече класически трактат Б.С.Дехия доказва няколко точки, включително следното: Маурите, Мурите или по-скоро Морите са били джати и следователно скитски или източноирански по произход. Следователно Ашока, Чандрагупта и всички останали императори от династията Мауриан са били скитски джати (стр.116). Атхарва Веда е творение на иранските слънчеви свещеници или маги и не е част от оригиналната ведическа традиция (стр.128). Първичната джат религия е тази на оригиналната иранска раса, а именно монотеистичното поклонение на Слънцето, което те и техните жреци маги са пренесли навсякъде, където са мигрирали (стр.119, 128). Чанакя или Каутиля, мозъкът зад Маурианската империя и автор на известната Арта-Шастра, е бил ирански слънчев жрец или Мага (стр.128). Маурите или Морите са били близки роднини на аморите от Вавилония и Египет. (стр.131) Джатските имигранти са близки роднини на древните гути от Шумер (стр.131) и готите (стр.125), известни на латински като гети.

Прочетете цялата статия по-долу във връзката

https://www.iranchamber.com/history/articles/iranic_identity_of_mauryas1.php

4 Коментара

Дял

Спаси
https://www.reddit.com/r/punjabi/comments/15ifcwg/mauryan_are_ancient_punjabi_tribe_mor/
 Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: simeonkrumov
Категория: История
Прочетен: 141407
Постинги: 77
Коментари: 136
Гласове: 160
Архив
Календар
«  Ноември, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930